Todor Tose Proeski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


MILION SRCA JEDNA MOLITVA
 
HomeVoštane figure u Tošinoj Spomen - Kući! EmptyTražiRegistracijaLogin
Prijatelj Foruma
Voštane figure u Tošinoj Spomen - Kući! Elitninenadm32
Ko je prisutan na forumu
Ukupno korisnika online 1: 0 registrovanih, 0 skriven, 1 gost

niko

Najviše korisnika koji su istovremeno bili na forumu do sada bilo je 201 dana: 2012-01-25, 01:22
Traži
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Kontakt za clanove
toseproeski@ angelic.com

 

 Voštane figure u Tošinoj Spomen - Kući!

Go down 
AutorPoruka
Dudica
Admin
Admin
Dudica

Posts : 809
Join date : 2010-09-24
Age : 32
Location : Srbija

Voštane figure u Tošinoj Spomen - Kući! Empty
KomentarNaslov komentara: Voštane figure u Tošinoj Spomen - Kući!   Voštane figure u Tošinoj Spomen - Kući! Empty2010-12-16, 07:17

Voštane figure u Tošinoj Spomen - Kući! 753F08D981F99045A52F2E28639C764C

Градежните работи за изградба на спомен-домот се ближат кон крајот, а наскоро ќе почне и ентериерното уредување заедно со изработката на потребната музејска поставка

Две восочни фигури на Тоше Проески во природна големина ќе се најдат во неговата спомен-куќа во Крушево. Едната ќе биде во стоечка позиција, каде што мегаѕвездата е претставена во својот препознатлив став, со микрофон в рака, а другата ќе биде во музичкото студио - седнат на клавир како компонира. Тие ќе бидат ударни елементи, покрај кои ќе може да се фотографираат фановите.

Градежните работи за изградба на спомен-куќата на Проески се ближат кон крајот, а наскоро ќе почне и ентериерното уредување заедно со изработката на потребната музејска поставка. Ако временските услови се погодни, постои шанса таа да биде отворена за посетителите на 25 јануари, денот кога е родена македонската музичка легенда. Фасадата и поставувањето на стаклото од објектот се завршени, се поставува зеленилото на покривот, а интензивно се работи на партерот и во внатрешноста на куќата. Стаклата се во зелена и во сива боја, со апликации - листови направени со посебна технологија. Тие потсетуваат на обвивката од албумот „Игри без граници“, што Проески го промовира пред трагично да го загуби животот во 2007 година. Архитектот Дејан Спасеновски, еден од творците на објектот, нагласува дека содржината на ентериерот има многу симболика и затскриени елементи поврзани со животот и кариерата на Тоше.- Музејската поставка е осмислена и организирана така што ги претставува животниот пат и музичката кариера на Проески, со сите познати и непознати детали, кои би можеле да бидат интереси за посетителите. Изложбената поставка ќе се одвива на две нивоа, со континуирано ненаметливо движење. Тој вид релаксирана прошетка низ музејот, поделен во неколку целини, овозможува да се помине низ животот на Тоше - вели Спасеновски.

На надворешните ѕидови на објектот ќе има витрини, што преку разни предмети го отсликуваат животот и делото на Проески. Во централниот дел се наоѓа молитвеник со сите верски предмети што Тоше ги поседуваше, заграден со армирани бетонски платна, кои се протегаат на висина на двата ката, на кои се аплицирани ликот и потписот. На аглите се појавуваат стаклени ѕидови, на кои се врежани некои од неговите омилени песни.

- Ќе има и реплика на неговото студио, во кое тој музицираше и компонираше, како и просторија за преслушување на песните. Во комбинација со ентериерот- кој е ненаметлив и е во бела боја, ќе има соодветно осмислен аудио и визуелен амбиент. Низ целиот објект посетителите ќе ги придружува музиката на Тоше, заедно со визуелни ефекти. На ЛЦД-екрани постојано ќе се емитуваат концертите и спотовите на нашата музичка легенда - открива Спасеновски.

Следејќи ги најновите технолошки достигвања, предвидени се неколку инфоточки со екрани чувствителни на допир, каде што ќе може да се добијат интересни информации поврзани со Тоше. Ќе има и таканаречен систем за дигитален отпечаток, кој претставува стаклено платно со димензии 2х2м, исто така чувствително на допир. Тој ќе проектира соодветна интерактивна содржина и информација според желба на посетителот.

Во спомен-домот ќе биде изложена и облеката што Проески ја носеше на своите настапи, наградите, признанијата, но и неговиот автомобил.

Автори на проектот покрај Спасеновски, се и архитектите Илија Божиновски и Дејан Секуловски.

Voštane figure u Tošinoj Spomen - Kući! 564DDF53FA7CFD4296298E1A7DFDAAA8

Студот во Крушево ги отежнува градежните работи

Спомен-куќата почна да се гради на иницијатива на Министерството за култура и на Владата на РМ, со цел да се зачува ликот и делото на најголемата македонска музичка легенда Тоше Проески.

- Нејзиното пуштање во употреба пред с` зависи од временските услови. Ако тие се поволни, изградбата ќе напредува поинтензивно и може да биде отворена за посетителите на 25 јануари, денот кога е роден Тоше, што е наша голема желба. Меѓутоа, Крушево е место со изразено студена клима и големи снежни покривки кои се фактори што ги отежнуваат градежните работи - велат од Министерството за култура.

Соња АЛЕКСОСКА-НЕДЕЛКОВСКА

_________________
Jedina važna stvar, kada budemo odlazili, bit će tragovi ljubavi što ćemo ih ostaviti za sobom.
Ljubav se rađa, živi i umire u očima!


Voštane figure u Tošinoj Spomen - Kući! Igraake4ix3
Na vrh Go down
https://todortoseproeski.serbianforum.info
Dudica
Admin
Admin
Dudica

Posts : 809
Join date : 2010-09-24
Age : 32
Location : Srbija

Voštane figure u Tošinoj Spomen - Kući! Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Voštane figure u Tošinoj Spomen - Kući!   Voštane figure u Tošinoj Spomen - Kući! Empty2010-12-16, 07:18

Voštane figure u Tošinoj Spomen - Kući! 753F08D981F99045A52F2E28639C764C

Građevinski radovi na izgradnji spomen kuće pri kraju su, a uskoro će početi i unutrašnje uređivanje zajedno sa izradnjom potrebnog muzejskog postava

Dvije voštane figure Toše Proeskog u prirodnoj veličini naći će se u njegovoj spomen-kući u Kruševu.Jedna će biti u stoječoj poziciji, u kojoj će megazvijezda biti predstavljena u svom prepoznatljivom stavu, sa mikrofonom u ruci, a druga će biti u muzičkom studiju - kako sjedi kraj klavira te komponira.One će biti udarni elementi pored kojih će se fanovi moći fotografirati.

Građevinski radovi na izgradnji spomen kuće pri kraju su, a uskoro će početi i unutrašnje uređivanje zajedno sa izradnjom potrebnog muzejskog postava.Ako vremenski uvjeti budu pogodni, postoji šansa da kuća za posjetitelje bude otvorena 25. siječnja, dan kad je rođena makedonska muzička legenda.
Fasada i postavljanje stakla na objektu su završeni, postavlja se zelenilo na pokrivu, a intenzivno se radi na parteru i unutrašnjosti kuće.Stakla su u zelenoj i sivoj boji, sa aplikacijama - listovima napravljenim sa posebnom tehnologijom.Oni podsjećaju na omot albuma ''Igra bez granica'', kojeg je Proeski promovirao prije tragične smrti 2007.

Arhitekt Dejan Spasenovski, jedan od autora objekta, naglašava da sadržaj enterijera ima puno simbolike i skrivenih elemenata povezanih sa Tošinim životom i karijerom.-Muzejski postav osmišljen je i organiziran tako da predstavlja Tošin životni put i karijeru, sa svim poznatim i nepoznatim detaljima, koji bi posjetiteljima mogli biti zanimljivi.Izložbeni postav odvijati će se na dva nivoa, sa kontinuiranim nenametljivim kretanjem.Taj vid relaksirajuće šetnje muzejom, podjeljen u nekoliko cjelina, omogučava da se prođe Tošinim životom-govori Spasenovski.

Na vanjskim zidovima objekta nalazit će se vitrine, koje će preko raznih predmeta oslikavati život i djelo Proeskog.U centralnom djelu nalazi se molitvenik sa svim vjerskim predmetima koje je Toše posjedovao, zagrađen sa armiranim betonskim platnima, koji se protežu na 2 kata, na kojima su aplicirani lik i potpis.U kutovima se nalaze stakleni zidovi, na kojima su urezane neke njegove omiljene pjesme.

Biti će replike i na njegov studio, u kojem je svirao i skladao, kao i prostorija za preslušavanje pjesama.U kombinaciji sa enterijerom, koji je nenametljiv i u bijeloj boji, nalazi se prikladno osmišljen audio i vizualni ambijent.
Niz čitav objekt posjetitelje će pratiti Tošina glazba, zajedno sa vizualnim efektima.Na LCD ekranima postojano će se emitirati koncerti i spotovi naše muzičke legende - otkriva Spasenovski.

Sljedeći najnovija tehnološka dostignuća, predviđeno je i nekoliko info-touch ekrana osjetljivih na dodir, gdje će se moći dobiti zanimljive informacije povezane sa Tošom.Također i tzv. sustav za digitalni utisak, koji predstavlja stakleno platno dimenzija 2x2, također osjetljivo na dodir.Ono će projektirati prikladan interaktivni sadržaj i informacije prema želji posjetitelja.

U spomen kući biti će izložena i odječa koju je Proeski nosio na svojim nastupima, nagrade, priznanja te njegov automobil.

Autori projekta pored Spasenovskog, su i arhitekti Ilija Božinovski i Dejan Sekulovski.


Zima u Kruševu otežava građevinske radove

Voštane figure u Tošinoj Spomen - Kući! 564DDF53FA7CFD4296298E1A7DFDAAA8

Spomen kuća počela se raditi na inicijativu Ministarstva kulture i Vlade RM, sa ciljem da se očuva lik i djelo največe makedonske muzičke legende Toše Proeskog.

-Njeno otvaranje prvenstveno ovisi o vremenskim uvjetima.Ako budu povoljni, izgradnja će intenzivnije napredovati i možda će biti otvorena za posjetitelje 25. siječnja, dan kada je Toše rođen, što je naša velika želja.
Međutim, Kruševo je mjesto sa izrazito hladnom klimom i velikim sniježnim pokrivačem što su faktori koji otežavaju građevinske radove- govore iz Ministarstva kulture.

Sonja Aleksoska-Nedelkovska

dnevnik.com.mk

_________________
Jedina važna stvar, kada budemo odlazili, bit će tragovi ljubavi što ćemo ih ostaviti za sobom.
Ljubav se rađa, živi i umire u očima!


Voštane figure u Tošinoj Spomen - Kući! Igraake4ix3
Na vrh Go down
https://todortoseproeski.serbianforum.info
 
Voštane figure u Tošinoj Spomen - Kući!
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Todor Tose Proeski Forum :: Tošin magični život :: Nove vijesti o Toši-
Idi na: