Todor Tose Proeski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


MILION SRCA JEDNA MOLITVA
 
HomeOdjeknulo Tošino stvaralaštvo  EmptyTražiRegistracijaLogin
Prijatelj Foruma
Odjeknulo Tošino stvaralaštvo  Elitninenadm32
Ko je prisutan na forumu
Ukupno 2 korisnika online: 0 registrovanih, 0 skriven, 2 gostiju

niko

Najviše korisnika koji su istovremeno bili na forumu do sada bilo je 201 dana: 2012-01-25, 01:22
Traži
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Kontakt za clanove
toseproeski@ angelic.com

 

 Odjeknulo Tošino stvaralaštvo

Go down 
AutorPoruka
Dudica
Admin
Admin
Dudica

Posts : 809
Join date : 2010-09-24
Age : 32
Location : Srbija

Odjeknulo Tošino stvaralaštvo  Empty
KomentarNaslov komentara: Odjeknulo Tošino stvaralaštvo    Odjeknulo Tošino stvaralaštvo  Empty2010-09-24, 11:41

Toše nam je ostavio još jednu utjehu - album u koji je svaka nota ugrađena kao trag, koji će da prkosi i sudbini i vremenu. Album koji je kao novu dugu postavio da svijetli na zvjezdanom nebu. Album koji potvrđuje da je Toše bio i talentiran kompozitor.

Odjeknulo Tošino stvaralaštvo  P56-dnevni

Danas je Toše Proeski trebao da slavi svoj 29i rođendan. Njegovi najbliži kažu da će mu majka napraviti njegovu omiljenu tortu i da će staviti 29 svijeća, koje će duvati njegova dva sestrića. Tuga je velika u njegovom domu, no i u srcima obožavatelja. Ali, i u ovim teškim trenucima ostavio nam je još jednu utjehu - album u kojem je svaka nota ugrađena kao trag u djelu, koji će prkositi i sudbini i vremenu. Album koji je kao novu dugu postavio da svijetli na zvjezdanom nebu. Album koji potvrđuje da je Toše bio i talentiran kompozitor.

Album "Toše i prijatelji" predstavlja presijek strasne ljubavi makedonske legende prema muzici i njegov raskošan talenat kao kompozitora. U osam pjesama projekta, koje su njegovi obožavatelji čuli na sinošnjem koncertu, vidljiva je njegova posebnost u dubini i prije svega u ozbiljnom pristupu prema muzici.

-Nije mi nepoznato njegovo stvaralaštvo. U toku njegovog života često je znao da mi kaže: "Dođi kod mene da čuješ šta sam napravio". Mnogo puta sam se ljutila zašto ne pjeva svoje, nego tuđe pjesme. Vjerovala sam u njega kao autora. A njegova posebnost je bila u širini, dubini i svjetlini vizije, što je tipično za jednu ličnost koja je u horoskopskom znaku vodolija. On je gledao mnogo više naprijed od onoga što smo mi sada - istiće Kaliopi, koja pjeva numeru "Zauvijek".

Pričao je sa gitarom

Mnoge njegove kolege i suradnici znaju da kažu da im je danas mnogo žao što nisu uspjeli da porazgovaraju s njim o nekim običnim, svakodnevnim stvarima. Da saznaju više o tome šta on osjeća kada se ugase svi reflektori. Ali, on je bio takav - Jedinstven i nezamjenjiv u mnogim stvarima. Nikada vas ne bi opterećavao sa svojim problemima. Naprotiv, širio je optimizam sa svojim bezbrižnim osmjehom i uspijevao je satima da priča o pjesmama, o stihovima, o haronijama koje ga čekaju da ih otkrije. U to smo se uvjerili i mi, ekipa "Dnevnika", kada smo ga u kasnim satima posjetili u njegovom domu za intervju. Dočekali smo ga sa gitarom u rukama, kako pjeva neku numeru, nepoznatu za nas. Nije ispustio gitaru iz ruku i dok je odgovarao na naša pitanja. Istovremeno sa riječima iz njegovih usta, niz prste su izlazile i note sa gitare. Svirao je na gitari i dok je davao izjavu u hotelu "Hajat" u Beogradu, u toku promocije jednog njegovog projekta.

-Toše me kompletno oduševio kao autor. Znala sam samo da je prekrasan vokal. Slušajući novi CD shvatam da je bio i ozbiljan i odličan kompozitor. Oduvijek sam željela da snimim duet s njim. Smatrala sam da bi nam se glasovi lijepo složili. Plačem kada slušam demo-verziju pjesme sa njegovim glasom. "Gde da odem da te ne volim" zvuči optimistički, iako je tužna. U njoj postoji snaga i ljubav - kaže Jelena Tomašević.

Koliko je taj čovjek živio za muziku postaje jasno i danas, kada smo svjesni da je ostavio stotine pjesama u svom kompjuteru. Nakon svih svojih proba, koncerata, intervjua, emisija, nastupa, dijeljena autograma, on je uspio da i to malo slobodnog vremena koje je ima posveti muzici i da napravi nove kompozicije.

-Često mi je u našim prijateljskim susretima otkrivao da je napravio još neku novu kompoziciju. On mi je obećao da će mi napisati pjesmu, a ja njemu tekst. Mojim aranžmanom u novom projektu sa pjesmom koju je napravio Toše ispunila sam naš zajednički amanet - kaže Elena Risteska.

Pjevao je uvijek i svugdje. Muziku je uvijek slušao kada nije pjevao.

-Pamtit ću ga po njegovim očima i osmjehu, iz kojih je bljeskala radost. On je bio čovjek koji je napravio most ljubavi na Balkanu. Ljubav i velike emocije su vidljive i u pjesmama koje je napravio - pojašnjava Nina Badrić.

Kompletan muzičar

Znao je da svira na mnogo instrumenata. Mnogi muzičari iz Makedonije i sa Balkana pričaju o tome kako mu je malo vremena trebalo da nauči da svira neko solo-parče ili neku pjesmu. Jednako virtuozno znao je da svira i na klaviru, i na gitari, kao i na bas-gitari...Ulazio je i u tajne aranžmana i produkcije pjesama. Volio je da uči, da istražuje, da otkrije sve tehničke mogućnosti koje će davati krila njegovom talentu za kompozicije. Također i za vrijeme dugih putovanja on je stalno slušao muziku, jer nikada nije isključivao volkmen.-Tošu sam doživio kao velikog i kompletnog pjevača. Sa tom mišlju sam radio aranžmane za pjesme "Gde da odem da te ne volim" u izvedbi Jelene Tomašević i "Budi dobra prema sebi", koju pjeva Bojan Marović. Želio sam da postignem efekt da oni zvuče grandiozno na sceni. Vjerujem da sam napravio onako kako bi on želio. I ovaj put se potvrdilo da je velikim pjevačima lakše da komponiraju, budući da oni sve mogu da otpjevaju - kaže srpski aranžer Aleks Aleksov.

Toše je živio za muziku. U svakoj sekundi svog postojanja on je disao zajedno sa notama. Volio je sve pjesme. Volio je svaku muziku. Od vanvremenskih djela majstora klasične muzike, preko rokenrol-standardnih, sve do narodnih i novokomponovanih melodija. On je sa istim žarom pjevao i svoje i tuđe pjesme. Znao je da se ushićuje Pavarotiju, Stingu, ali i "Parnom valjku" ili Naumu Petreski. Poštovao je sve umjetnike, sve artiste koji iskreno vole muziku. Znao je satima da sluša svoje iskusnije kolege i istovremeno da im pokaže poštovanje. On je znao da se javi svojim prijateljima-muzičarima onda kada najmanje očekuju, da ih pozove da zajedno pričaju o muzici.

Skroman i tih, vaspitan da poštuje starije i iskusnije, on se rijetko usuđivao da uključi neku svoju kompoziciju na nosače zvuka. Uvijek je smatrao da ima vremena za njega kao kompozitora, da treba da pjeva tuđe kompozicije i da raste i formira se kao kompozitor. Još kao golobrado momče 1998 godine on je na akustičnoj gitari napravio dvije interesantne demo-snimke. Muzički su bile veoma svježe i neobične. U studiju Valentina Skenderovski te dve numere su bile malo dotjerane i tako su se rodili veliki hitovi "Eh da sum zlato" i "Ruski rulet". Kasnije je napravio muziku i za prekrasnu baladu "Ima li dan za nas", a talenat kao kompozitor Toše je pokazao i u pjesmi "Poljsko cvijeće", predskazanje velike tragedije koja nas je fizički odvojila od njega.

Sonja Aleksoska-Nedelkovska

Izložba u čast zvijezdi

Sa izložbom "Toše ima samo dan rađanja" dječiji likovni studio "Sv. Kiril i Metodij" će danas u 10 sati u Bitoli obilježiti rođendan pop-ikone Toše Proeski. Rukovodilac studija Kosta Hadžiantovski kaže da će na izložbi biti postavljeno 40 likovnih djela iz međunarodne likovne kolonije "Mali bitolski Monmartr". U duhu velikog humaniste, nakon završetka izložbe, djela će biti poklonjena u Muzej u Kruševu, a dio slika će biti odvojen i za konake u manastiru "Sveto Preobraženje". Izložba će biti postavljena u nacionalnoj dječijoj galeriji u bitolskoj Staroj čaršiji. Delegacija dječijeg likovnog studija će posjetiti Kruševo i položit će cvijeće na grob Proeskog.


Odjeknulo Tošino stvaralaštvo  Py-dnevni


Na vrh Go down
https://todortoseproeski.serbianforum.info
 
Odjeknulo Tošino stvaralaštvo
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Todor Tose Proeski Forum :: Tošin magični život :: Nove vijesti o Toši-
Idi na: